Силното земетресение, което удари планините Висок Атлас в Мароко късно вечерта на 8 септември, убивайки стотици и разрушавайки сгради в най-смъртоносния трус, удрял страната от десетилетия, предизвикаха голяма вълна на международна подкрепа, предаде Reuters.

Индийският министър-председател Нарендра Дамодардас Моди при откриването на срещата на върха на лидерите от Г-20 в Ню Делхи, Индия

"Молим се всички ранени хора да се оправят скоро. Цялата световна общност е с Мароко в този труден момент и сме готови да им окажем всяка необходима помощ.“

Руският президент Владимир Путин в послание до краля на Мароко Мохамед VI

"Моля, приемете моите искрени съболезнования за трагичните последици от опустошителното земетресение в централните райони на вашата страна. Русия споделя безпокойството и скръбта на приятелския народ на Мароко. Моля, предайте думи на съчувствие и подкрепа на семействата и приятелите на жертвите, както и пожелания за бързо възстановяване на всички пострадали в резултат на това природно бедствие."

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган

"Ние стоим до нашите марокански братя с всичките си средства в този труден ден“, посочи той в публикация в X (Twitter).

В отделно изявление турското външно министерство заяви, че Анкара е готова да предостави всякакъв вид подкрепа "за излекуване на раните от земетресението в Мароко".

Mинистърът на външните работи на Германия Аналена Бербок

"Ужасни кадри достигат до нас от Мароко. Заедно с народа на Мароко скърбим за жертвите на ужасното земетресение. Мислите ни са с тях и с всички онези, които търсят затрупаните в тези часове и се борят за живота на мнозина наранен."

Френският президент Емануел Макрон

"Всички сме шокирани след ужасното земетресение в Мароко. Франция е готова да помогне.“

Френският външен министър Катрин Колона

"Солидарност с Мароко и нашите приятели, мароканския народ след нощното ужасно земетресение. Състрадание и мисли за жертвите, техните семейства и възхищение от работата на спасителните екипи, които безстрашно помагат на ранените.“

По-късно външното министерство заяви в изявление: "Посолството ни в Мароко и кризисният център на министерството в Париж откриха кризисни центрове, за да отговорят на искания за информация или помощ от нашите сънародници.

Франция подкрепя напълно властите и хората в Мароко по време на това изпитание и е готова незабавно да предостави своята помощ за спасяването и подпомагането на населението, засегнато от тази трагедия."

Действащият министър-председател на Испания Педро Санчес

"Огромна солидарност с народа на Мароко в лицето на ужасното земетресение... Испания скърби за жертвите на тази трагедия и стои до техните семейства.“

Тайван

Пожарната служба на Тайван съобщи, че е поставила екип от 120 спасители в готовност, които могат да отидат на място в момента, в който получат инструкции от външното министерство на Тайван.

Обединени арабски емирства

В изявление Министерството на външните работи на ОАЕ изрази искрените си съболезнования на правителството и народа на Мароко и на семействата на жертвите на тази трагедия, както и пожеланията си за бързо възстановяване на всички ранени.

Министър-председателят на Швеция Улф Кристерсон

"Опустошително земетресение в Мароко снощи. Нашите мисли са с жертвите и техните близки."