В отговор на продължаващите атаки на израелската армия срещу цели на групировката "Хизбула“ в Ливан, които според ливанските власти са коствали живота на повече от 600 души, международната общност, включително САЩ, Германия и няколко арабски страни, настояха  за прекратяване на огъня. В отговор обаче министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху издаде заповед армията да продължи бойните операции "с пълна сила“, отбелязва германският вестник BILD.

Според ООН десетки хиляди хора са били принудени да напуснат домовете си. Докато Израел заяви, че се готви за сухопътна операция, група държави настоя за 21-дневно примирие, за да се даде пространство за дипломатическо решение на конфликта между Израел и "Хизбула“ в Ливан.

Общата позиция на тези страни, включително ЕС, Австралия, Канада, Франция, Италия, Япония, Саудитска Арабия, ОАЕ и Катар, е, че дипломатическите усилия няма да успеят, ако конфликтът ескалира.

Ливан също изрази надежда за мирна инициатива от САЩ и Израел. Според ливанския премиер Наджиб Микати Франция и САЩ работят активно за създаването на съвместно комюнике, което да получи международна подкрепа и да сложи край на "мръсната война“. Микати обаче допълни, че Израел е отговорен за ескалацията в Ливан.

Нетаняху отхвърли призива на международната общност. Кабинетът на израелския министър-председател обяви, че той е наредил на армията да "продължи бойните операции в пълна сила в съответствие с представените му планове“.

Израелският външен министър Израел Кац също написа в социалната мрежа X, че "няма да има прекратяване на огъня в северната част на страната“ и тя "ще продължи да се бори с терористичната организация "Хизбула“ с всички сили до победа и безопасното завръщане на жителите на север към домовете им“.

От октомври 2023 година "Хизбула“ обстрелва с ракети израелски градове и села. Преди броени дни Израел обяви началото на операцията "Стрелите на Севера“, за да принуди шиитската групировка да спре атаките.