Специалните пратеници на Турция и Армения ще проведат първата си среща в Москва през януари за нормализиране на отношенията между двете съседни страни, каза турският външен министър Мевлют Чавушоглу, призовавайки арменската страна да не саботира процеса, пише турското англоезично издание Hurriyet Daily News.

Чавушоглу в телевизионно интервю късно на 30 декември информира, че преговорите между специалния пратеник на Турция Сердар Кълъч и специалния пратеник на Армения Рубен Рубенян ще се проведат през януари в руската столица, като каза, че точната дата не е договорена. Чавушоглу описва Рубенян като добронамерен човек с добро познаване на Турция.



"Когато погледнем стъпките, предприети от Армения, можем да кажем, че има положителна перспектива. Тя трябва да остане постоянна. Няма предразсъдъци. Но също така е факт, че не можем да бъдем на една и съща страница по определени въпроси“, каза Чавушоглу.

Първата среща ще се проведе в трета страна и това ще бъде Русия, с която отношенията на Турция също са добри, каза външният министър, като информира, че специалните пратеници ще обсъдят как да продължи нормализирането на отношенията.

Турция призна Армения в началото на 90-те години, но не установи дипломатически отношения, след като Ереван окупира азербайджанските територии в Нагорни Карабах. Процесът на нормализиране предполага установяване на дипломатически отношения, отваряне на границите и започване на икономически, търговски и транспортни проекти между двете нации.

Като част от мерките за изграждане на доверие Турция ще възобнови чартърните полети до Ереван, докато Армения реши да вдигне ембаргото за турски стоки. "Беше взето решение да не се удължава ембаргото върху вноса на турски стоки в страната“, казаха от Министерството на икономиката на Армения. Ембаргото беше наложено след силната подкрепа на Турция за Азербайджан в шестседмичната война с Армения, която завърши с освобождението на окупирани азербайджански територии.

Превод и редакция: Юлиян Марков