Турция отправи ново предизвикателство към Атина, като този път министърът на външните работи Мевлют Чавушоглу стигна дотам, да постави под въпрос суверенитета на Гърция над източните егейски острови, които са "незаконно милитаризирани“ според турската страна, пише Greek City Times.

В изказване в турския парламент и след като парламентарният представител на опозицията го попита за режима на демилитаризация на островите в Егейско море, Чавушоглу отговори, че островите трябва да бъдат демилитаризирани, но този режим е нарушен от 1960 г.

Той отбеляза, че Гърция не може да има право на суверенитет над островите, които милитаризира и по този повод е изпратено съответстващо писмо до ООН.

"Депутатът от опозицията Енгин Алтай обвини нашето правителство в бездействие по демилитаризирания режим на островите в Егейско море. Това е национален въпрос“, каза Чавушоглу. Тези острови бяха отстъпени на Гърция при условията на Лозана и Париж, при условие на демилитаризация. Гърция милитаризира тези острови от 1960 г. Това не е нещо ново. Но какво направихме?

"Изпратихме писмо до ООН и подчертахме, че в случай, че Гърция продължи да нарушава демилитаризирания режим на островите, тя няма да може да претендира, че има право на суверенитет над тях.

И това е, което записахме в ООН“.

Превод и редакция: Иван Христов