Руските войски се приближават към Покровск в Източна Украйна, заплашвайки производството на коксови въглища, необходими за стоманодобивната промишленост на Украйна, пише Reuters.

Мината, която се намира на около 10 км западно от Покровск, е единственият източник на въглища в Украйна, използвани за производството на кокс, ключов компонент в производството на стомана. Металургията е втората най-важна индустрия след селското стопанство, която носи валута в Украйна.

Ръководителят на Асоциацията на украинските металурзи Александър Каленков предупреждава, че загубата на Покровската мина може да доведе до значително намаляване на производството на стомана.

Според него през 2024 г. се очаква производство на до 7,5 милиона тона стомана и 10 милиона през 2025 г., но ако Покровск бъде загубен, тази цифра може да падне до 2-3 милиона тона, което е с 50 и 70% по-малко.

Проблемът се изостря от трудността при вноса на въглища поради военни рискове и факта, че украинските пристанища са по-подходящи за износ, отколкото за внос. В същото време вносът на въглища, според Каленков, ще увеличи производствените разходи.

Алтернативни източници на въглища могат да бъдат САЩ и африканските страни, включително Южна Африка. Някои предприятия, като ArcelorMittal Krivoy Rog, вече трупат запаси в случай на прекъсване на доставките.

Източник от стоманодобивната индустрия разкри, че производителите се надяват да намерят алтернативни източници на коксуващи се въглища в други региони на Украйна, ако мините в Покровск бъдат превзети, но вносът несъмнено ще бъде необходим. Това ще увеличи производствените разходи, което ще направи украинската стомана по-малко конкурентоспособна.