Градските власти на Амстердам обявиха планове за преместване на квартала на "Червените фенери“ в специално изграден център в южната част на града, където е разположена и централата на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), предава AFP.

Кметът Фемке Халсема, който за първи път инициира преместването на "Червените фенери“ през 2021 година, поясни, че по този начин се стреми да намали броя на туристите и нивото на дребната престъпност.

Властите смятат, че най-подходящото място за бъдещ "еротичен център“ е булевард "Европа“ в южните райони на Амстердам. Градският съвет ще гласува предложението в началото на следващата година, добави Халсема.

Булевардът, разположен в края на главния бизнес район на Амстердам, бе едно от трите места, където се обмисляше създаването на "еротичен център“.

От ЕМА обаче се противопоставят на избора на нова локация на "Червените фенери“, като заявиха, че това "може да засегне безопасността на хората, работещи до късно в офиса“ на агенцията.

Срещу плановете на градските власти се противопоставиха и жителите на южните квартали в Амстердам, които не искат да виждат "секс работници“.

Преместването на квартала на червените фенери е част от усилията на Амстердам да промени имиджа си на парти столица. Преди това градът стартира кампания "Стой далеч“, насочена към ергенските партита и пияните туристи.