Правителството на Германия продължава да плаща по 3000 евро на месец на дама, която прави грима и прическата и предоставя стилистични услуги на бившия канцлер на страната Ангела Меркел, разкрива берлинският ежедневник Der Tagesspiegel.

"Цената на тези услуги за миналата година възлиза на 37 780 евро. Досега през 2023 година правителството е похарчило 17 200 евро. Това означава, че на месец за външния вид на бившия канцлер се харчат по 3000“, уточнява изданието.

Освен това на специалистката, придружаваща Меркел на различни мероприятия, се заплащат отделно билети и хотелско настаняване.

Според германските медии цената на услугите на гримьор и фризьор за германския канцлер Олаф Шолц е 3100 евро на месец, докато за външния министър на ФРГ Аналена Бербок държавата харчи 7500 евро. Тази информация предизвика критики от синдиката на данъкоплатците, които сметнаха тези разходи за нецелесъобразни. Възмущение предизвика и фактът, че кабинетът на канцлера е платил повече от половин милион евро за услугите на фотографи през 2022 година, припомнят от редакцията.