Италианският премиер Джорджа Мелони предупреди, че "бъдещето на Европа е заложено на карта", след като вълна от мигранти заля средиземноморския остров Лампедуза. На 17 септември председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен посети островът, предаде France 24.

Хиляди мигранти на кораби от северноафриканското крайбрежие се намират на най-южния италиански остров, предизвиквайки криза, която отново разпали дебат за разпределението на отговорността между държавите от ЕС.

На пресконференция с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, италианският премиер Джорджа Мелони заяви, че блокът трябва да работи заедно, за да се справи с предизвикателствата на неконтролираната миграция.

Залогът тук е "бъдещето, което Европа иска за себе си, защото бъдещето на Европа зависи от способността ѝ да се справи с големите предизвикателства", заяви Мелони.

Между 11 и 13 септември около 8500 души, повече от цялото местно население на остров Лампедуза, са пристигнали в 199 лодки, според агенцията на ООН за миграцията.

"Нередовната имиграция е европейско предизвикателство, което се нуждае от европейски отговор", заяви фон дер Лайен и призова останалите страни-членки на блока да приемат част от мигрантите.

Италианският Червен кръст, който управлява препълнения миграционен център в Лампедуза, съобщи, че там остават 1500 мигранти, въпреки че капацитетът му е само за 400 души.

"Прехвърлянето на мигранти към Сицилия и континенталната част на страната не успява да се справи с потока от новопристигнали, въпреки че се очакваше през деня да бъдат извършени допълнителни прехвърляния", заявиха от Червения кръст.

При пристигането си на летището Урсула фон дер Лайен и Джорджа Мелони са посрещнати от недоволни жители, които заплашиха да блокират кортежа им.

"Правим всичко възможно", е заявила в отговор Мелони.

Големи плавателни съдове, управлявани от неправителствени организации като "Гео Баренц" на "Лекари без граници" (MSF), които са спасили близо 500 мигранти при 11 операции, се насочват към големите италиански пристанища.

Но десетки малки лодки продължават да предприемат опасното прекосяване на морето до Лампедуза, където системата за управление на мигрантите е на ръба на възможностите си.

През юли фон дер Лайен, със силната подкрепа на Мелони, сключи споразумение с Тунис, насочено към ограничаване на потока от незаконна миграция от северноафриканската страна.

Досега през тази година на бреговете на Италия са пристигнали над 127 000 мигранти, което е почти два пъти повече в сравнение със същия период на миналата година.

По данни на Агенцията по миграцията на ООН тази година над 2000 души са загинали при преминаване от Северна Африка към Италия и Малта.

ЕС настоява да се преразгледат правилата за справяне с мигрантския поток.

Във Франция членове на крайната десница твърдят, че Париж не трябва да допуска никакви мигранти от Лампедуза през границата с Италия.

Френски правителствени източници обаче съобщиха късно, че Мелони и френският президент Еманюел Макрон са разговаряли и са постигнали съгласие за необходимостта от "засилване на сътрудничеството на европейско равнище".