Мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор отправи призив за край на "ирационалната" война в Украйна и заяви, че Мексико ще участва в преговорите, ако присъстват и двете страни, предава Sky News

Андрес Мануел Лопес Обрадор изрази желанието си предстоящите мирни преговори в Близкия изток да бъдат приобщаващи, с представители както на Украйна, така и на Русия.

Той e заявил, че Мексико ще участва в преговорите, които според информация на различни медии трябва да се проведат в Саудитска Арабия в началото на месец август, само ако присъстват и двете страни. 

"Не искаме войната между Русия и Украйна да продължи, това е много ирационално“, е заявил Обрадор по време на редовна пресконференция. Той е подчертал огромното човешко страдание, причинено от конфликта, като е изразил съжаление, че изглежда единствените облагодетелствани от него са военните.

Мирните преговори, които трябва да се проведат на 5-6 август в Джеда, се очаква да включват представители на 30 държави, според The ​​Wall Street Journal. 

Съобщава се, че Русия не е поканена да участва, както са заявили дипломати, участващи в планирането на срещата.