Мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор отхвърли искането на Украйна да арестува руския държавен глава Владимир Путин, ако присъства на встъпването в длъжност на новоизбрания президент Клаудия Шайнбаум на 1 октомври, пише Reuters.

Искането за арест е изпратено от украинското посолство в Мексико.

Посолството отбелязва в изявление от 7 август, че Киев е "уверен, че мексиканското правителство ще изпълни“ международната заповед за Путин, като се позовава на такава, издадена от Международния наказателен съд през март 2023 г. за предполагаеми военни престъпления.

Международният наказателен съд иска ареста на Путин и Мария Лвова-Белова, московски комисар по правата на децата, по обвинения във военни престъпления, свързани с незаконното депортиране на украински деца, заедно с незаконното прехвърляне на хора в Русия от Украйна от началото на инвазията през февруари 2022 г.

Съдът заяви, че Путин и Львова-Белова са обвинени в "извършване на действия пряко, заедно с други и/или чрез други“.

Също така съдът счита, че Путин "не е упражнявал адекватен контрол върху цивилните и военните подчинени, които са извършили действия или са позволили да бъдат извършени и които са били под неговата ефективна власт и контрол, в съответствие с отговорността на началника“.

Кремъл отрича обвиненията за принудително депортиране.