За първи път от повече от две десетилетия Мексико миналата година изпревари Китай като водещ източник на стоки, внасяни от Съединените щати. Промяната отразява нарастващото напрежение между Вашингтон и Пекин, както и усилията на САЩ да внасят от страни, които са по-приятелски настроени и по-близо до дома, пише Associated Press.

Данните, публикувани в сряда от Министерството на търговията на САЩ, показват, че стойността на стоките, внесени от Съединените щати от Мексико, е нараснала с близо 5% от 2022 до 2023 г. до над 475 милиарда долара. В същото време стойността на вноса от Китай се срина с 20% до 427 милиарда долара.

Последният път, когато мексиканските стоки, внесени от Съединените щати, надвишиха стойността на вноса от Китай, беше през 2002 г.

Икономическите отношения между Съединените щати и Китай сериозно се влошиха през последните години.

Администрацията на Тръмп започна да налага мита върху китайския внос през 2018 г. с аргумента, че търговските практики на Пекин нарушават глобалните търговски правила. Президентът Джо Байдън запази тези мита, след като встъпи в длъжност през 2021 г., като даде ясно да се разбере, че антагонизмът към Китай ще бъде рядка област на допирни точки за демократи и републиканци.

Като алтернатива на изнасянето на производството в Китай, с което американските корпорации отдавна се занимават, администрацията на Байдън призова компаниите да търсят доставчици в съюзнически държави ("friend-shoring“) или да върнат производството в Съединените щати ("reshoring“ ). Прекъсванията във веригата на доставки, свързани с пандемията от COVID-19, също накараха американските компании да търсят доставки по-близо до Съединените щати ("близко до брега“).

Мексико е сред облагодетелстваните от нарастващото отхвърляне нат зависимостта от китайски фабрики сред американските компании. Но картината е по-сложна, отколкото може да изглежда. Някои китайски производители са създали заводи в Мексико, за да се възползват от предимствата на 3-годишното търговско споразумение между САЩ, Мексико и Канада, което позволява безмитна търговия в Северна Америка за много продукти.

Като цяло дефицитът на САЩ в търговията със стоки с останалия свят - разликата между стойността на това, което Съединените щати продават и това, което купуват в чужбина - намаля с 10% миналата година до 1,06 трилиона долара.