Миналия септември висок 1200 метра планински връх се срути в източната част на Гренландия. Това доведе до прилив на вода във фиорда, заради което вибрации достигат до земната кора.

Както пише Sky News изследователите са открили, че срутването на планинския връх се дължи на изтъняването на ледника в подножието на планината поради изменението на климата.

Новият феномен, започнал над фиорд Диксън в източна Гренландия, напълно обърка учените, казва съавторът на изследването д-р Стивън Хикс.

"Това е първият път, когато плискането на водата е регистрирано като разклащане на земната кора, което обикаля света и продължава няколко дни“, казва д-р Хикс.

Той обясни, че сеизмометрите могат да откриват различни източници, възникващи на повърхността на Земята. Въпреки това, такава дълготрайна, глобално разпространяваща се сеизмична вълна, съдържаща само една честота на вибрация, никога не е била записвана досега.

"Нашето изследване подчертава удивително сложните връзки между изменението на климата в атмосферата, дестабилизирането на ледниковия лед в криосферата, движението на водните тела в хидросферата и твърдата кора на Земята в литосферата“, посочват учените.