След събитията в Курска област "специалната военна операция“ на Русия трябва да придобие екстериториален характер. Руската армия "може и трябва“ да настъпи към територията на "все още съществуваща Украйна - до Одеса, Харков, Николаев, Киев и отвъд“. Това подчерта заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев в своя Telegram канал.

"Има още една важна политическа и правна последица от това, което се случи. От този момент специалната военна операция трябва да придобие откровено екстериториален характер. Това вече не е просто операция по връщане на на нашите територии и наказание на нацистите. Може и трябва да се тръгне към земите на все още съществуващата Украйна чак до Одеса, до Харков, до Днепропетровск, до Николаев и отвъд“, написа Медведев.

Според него по този въпрос "не трябва да има ограничения в смисъл на някакви признати граници на украинския Райх“.

"И сега можем и трябва да говорим за това открито, без срам и дипломатически реверанси. Терористичната операция на последователите на Бандера трябва да премахне всякакви табута по тази тема“, уверен е заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия.

Освен това той пожела възстановяване на ранените в района на Курск и заяви, че най-добрият спомен за загиналите е внимателно обмисленото възмездие.