Русия трябва да използва своя арсенал от касетъчни боеприпаси, след като Украйна вече употреби такива при обстрела на Токмак в Запорожка област, предложи заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев в съобщение в Telegram-канала си.

"Съобщиха, че Токмак е бил обстрелван с касетъчни боеприпаси. Така че е време да разчистим нашите арсенали от това нечовешко оръжие“, написа Медведев.

По-рано ТАСС цитира руските оперативните служби на Запорожка област, според които Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са обстреляли град Токмак с касетъчни боеприпаси. Попадения са регистрирани в района на птицеферма и в покрайнините на града.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу предупреди, че ако САЩ доставят касетъчни боеприпаси на Украйна, силите на Москва ще бъдат принудени да използват също такива оръжия срещу ВСУ. По думите му досега Русия се е въздържала от използване на касетъчни боеприпаси, осъзнавайки заплахата, която те представляват за цивилното население. Според Шойгу доставката на тези оръжия от американците ще удължи конфликта.