Коментирайки решението на Варшава да закрие Генералното консулство на Москва в Познан, заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев предупреди, че поляците "си търсят неприятности“.

По-рано министърът на външните работи на Полша Радослав Сикорски обяви, че е оттеглил съгласието си за работа на руското консулство в Познан; служителите ще бъдат признати за "персона нон грата“ на територията на страната. По думите му решението е свързано със задържането на диверсант, планирал палеж във Вроцлав по указание на руските спецслужби.

Руският посланик в Полша Сергей Андреев заяви пред РИА Новости, че Москва все още не е получила официална нота за затварянето на генералното консулство в Познан, Полша.

"Тези поляци си търсят неприятности. Закриват нашето консулство и ще изгонят нашия посланик. През 20-те години на миналия век правосъдието бързо се разправи с пратеници на вражески страни. (Николай) Андреев, (Яков) Блумкин и бедния германски посланик (Вилхелм)  фон Мирбах – ето това са примери“, написа Медведев в социалната мрежа X.

Към поста си Медведев прикачи снимка на бобър, който държи полско знаме.

Убийството на германския посланик в Съветска Русия Фон Мирбах е извършено на 6 юли 1918 година в Москва.