Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската Федерация Дмитрий Медведев заплаши Полша в четвъртък, че държавата-членка на НАТО сега се смята за "опасен враг“ от Москва и може да загуби държавността си, ако продължава в същия дух, предава Reuters.

Бившият руски направи коментарите в статия от 8000 думи за руско-полските отношения, като заяви, че Москва вече има "опасен враг" в Полша.

"Ние ще се отнасяме към нея (Полша) именно като към исторически враг", казва Медведев. "Ако няма надежда за помирение с врага, Русия трябва да има само едно и много твърдо отношение към нейната съдба“, пише Медведев. "Историята неведнъж е произнасяла безпощадна присъда на самонадеяните поляци: колкото и амбициозни да са реваншистките планове, техният крах може да доведе до смъртта на полската държавност в нейната цялост“.

Няма незабавен отговор на коментарите му от Полша.

Войната в Украйна изпрати и без това напрегнатите отношения между Варшава и Москва до нови дъна.

Полша, която подкрепи Украйна, обвинява Русия, че се опитва да дестабилизира страната с кампании за дезинформация и шпионаж. Москва осъди това, което вижда като враждебна позиция на Варшава спрямо нея и руските интереси в Полша.