Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев предложи два начина за бързо прекратяване на всяка война. В канала си в Telegram той подчерта, че "всяка война, дори и световна, може да бъде прекратена много бързо, ако се подпише мирен договор или ако направите това, което направиха американците през 1945 година“. 

Медведев припомня, че в края на Втората световна война САЩ хвърлят атомни бомби над два японски града - Хирошима и Нагазаки. Според него използването на ядрените оръжия е ограничило военната кампания по това време.

На 3 юли Медведев описа напрежението между световните сили много по-лошо, отколкото "по време на Карибската криза“ и предупреди за опасност от "ядрен апокалипсис“. По думите му, след като в миналото е използвано ядрено оръжие – "знае се от кого и къде“, тогава "няма табута“.

По-рано в статията си "Епохата на конфронтацията“ заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация написа, че тектоничният разлом в разбирането на бъдещето между различните части на света може само да се задълбочи. Политикът прогнозира, че фазата на конфронтация ще продължи десетилетия.