Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев покани в интервю за портала "Аргументи и факти“ британския музикант, основател на рок групата Pink Floyd, Роджър Уотърс да изнесе концерт пред руските войници в окупираните територии на Украйна.

Сравнявайки лидера на U2 Боно, който активно подкрепя Украйна, и Роджър Уотърс, Медведев отбеляза, че изпитва най-голямо уважение към талантливите хора, които служат на страната си в трудни времена.

"Когато избирам между музикалното творчество на Боно (а аз го срещнах веднъж през 2010 г.) и Роджър Уотърс, бих избрал второто. Просто неговият стил ми е по-близък. И се радвам, че не ме разочарова“, обясни Медведев.

Според заместник-председателя на Съвета за сигурност той е видял с очите си музикантите, които изпълняват концерти в зоната на бойната действия, "абсолютно безкористно, понякога с риск за живота си“.

"Те не идват за пари, медали или почетни звания. Правят това, защото осъзнават своя дълг към родината. Тази позиция заслужава не само благодарност, но и възхищение“, уверен е Медведев.

Ето защо той покани Уотърс да говори пред бойците.

"Сигурен съм, че нашите момчета ще оценят високо това представяне“, завърши Медведев.

През лятото на 2022 г. по време на интервю за CNN Уотърс нарече Джо Байдън военнопрестъпник за подстрекаване на конфликта в Украйна. Според музиканта действията на Русия в Украйна са отговор на разширяването на блока НАТО на изток, близо до границите на Русия. През февруари 2023 г. музикантът говори в ООН по искане на Русия с призив за "прекратяване на огъня в Украйна“. Уотърс подчерта, че говори от името на "мълчаливото мнозинство“, което е "загрижено, че безкрайните войни ще унищожат планетата“.

През януари тази година стана известно, че най-големият музикален лейбъл BMG прекратява договора си с Уотърс заради негови изказвания за Израел, Украйна и САЩ.