Високопоставеният съюзник на Путин Дмитрий Медведев предупреди, че всяко украинско нападение срещу ракетни площадки в Русия с оръжия, доставени от САЩ и техните съюзници, ще доведе до риск от ядрен отговор от страна на Москва, предават Reuters и The Guardian.

Дмитрий Медведев, заместник-председател на руския Съвет за сигурност и предишен руски президент, заяви, че някои украински военни командири обмислят да ударят ракетни площадки на територията на Русия с доставени от Запада ракети с голям обсег на действие.

Той не назовава имената на командирите и не разкрива повече подробности за предполагаемия план, а Украйна не реагира незабавно на заплахата му. Коментарите на Медведев, публикувани в Telegram, гласят:

Какво означава това? Означава само едно - те рискуват да навлязат в действието на параграф 19 от основите на държавната политика на Русия в областта на ядреното възпиране. Това трябва да се помни.

В параграф 19 от руската ядрена доктрина за 2020 г. се посочват условията, при които руският президент би обмислил използването на ядрено оръжие: най-общо като отговор на нападение с използване на ядрени или други оръжия за масово унищожение или на използването на конвенционални оръжия срещу Русия, "когато самото съществуване на държавата е поставено под заплаха". Reuters съобщава, че Медведев е споменал конкретно точка "ж" от параграф 19, която се отнася до ядрения отговор на нападение с конвенционални оръжия.