Дмитрий Медведев заяви, че Румъния няма да получи нищо от Русия и че приетата от Европейския парламент резолюция относно връщането на румънското злато няма да има ефект в Москва, предава ТАСС.

В публикация в платформата "ВКонтакте" заместник-председателят на руския съвет за сигурност пише, че "европейските лидери са идиоти, слабаци и нищожества" и отбелязва, че "решението им отново да подкрепят исканията е повод за изненада". 

"Е, дори не знам как да отговоря на такава наглост. Повече от 300 милиарда руски активи са откраднати в ЕС и сега ЕС "иска връщането на малкото злато" на Букурещ.

"Няма какво да се каже на руски, можете само да ги изпратите", пише Медведев, "като цяло, да вървят по дяволите..."

Заместник-председателят на съвета за сигурност цитира и реплика от филм: "Една дума – румънци!". Според политика "румънците, както знаете, не са нация, а начин на живот".

Медведев допълва, че румънското злато е национализирано през 1918 г. от съветските власти "заради лошото поведение" на Румъния. СССР, допълва Медведев, отказа да плати дълговете на Руската империя и "Румъния го прие". "След резултатите от Втората световна война Москва от своя страна не поиска репарации за действията на Букурещ по време на неговия нацистки период".

Сега, заключава заместник-председателят на съвета за сигурност, "разни идиоти от Европейския парламент" отново са "развихрили апетита си".

Депутати от Европейския парламент поискаха Русия да върне на Румъния нейното "национално богатство“, предадено за съхранение по време на Първата световна война.

Според резолюция на депутатите румънското правителство поверява на царска Русия своето национално съкровище и златни запаси за защита от унищожение по време на Първата световна война през 1916-1917 г. Уточнява се, че всички скъпоценности са предадени с подробен опис под "гаранция за защита и връщане“.

Според депутатите Москва не е върнала държавните златни резерви на Букурещ, като по този начин е нарушила международното право.