Съгласието на западните държави с ударите на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) по Крим е casus belli (на латински "повод за война“) и дава възможност на Москва да действа "срещу всички“ в НАТО, предупреди заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев в канала си в Telegram.

"Украинските престъпници обявиха, че са съгласни на всякакви удари по всичко руско, "например в Крим“. Ако това е вярно (а сега няма причина да се съмняваме), то това е пряко правно значимо доказателство за съучастието на Запада във войната срещу Русия на страната на държавата на Степан Бандера“, заключи Медведев.

По думите му това е "изтънчен casus belli“, а за Русия означава "способност да действа в рамките на jus ad bellum (на латински "право на война“) срещу всички и всичко в НАТО. "Тъжно е, уви. Предсказанията за Апокалипсиса се приближават“, предупреждава бившият президент и премиер на Русия.

В заключение политикът припомня няколко цитата, сред които и един от последната книга на Новия завет – "Откровение“ на евангелист Йоан Богослов, известно още като "Апокалипсис“. "В онези дни хората ще търсят смъртта, но няма да я намерят; ще пожелаят да умрат, но смъртта ще бяга от тях“ (Откровение 9:6)“, цитира той.

След това Медведев публикува откъс от думите на Владимир Ленин ("Ще ни помнят, докато пречим на другите“) и изявление, адресирано до западните посланици от Никита Хрушчов ("Харесва ли ви или не, историята е на наша страна. Ще ви погребем“).