Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев заяви, че "Москва ще разглежда всеки ход на Великобритания за разполагане на военен контингент в Украйна като обявяване на война срещу Русия", предаде Reuters.

"Британският премиер Риши Сунак пристигна в Киев, за да подпише "историческото споразумение за сигурност“. Как би реагирала западната общественост на това британската делегация да бъде ударена от касетъчни боеприпаси в центъра на Киев, както се случи с цивилните в нашия Белгород", написа Медведев в Telegram.

"Надявам се, че нашите вечни врагове – арогантните британци – разбират, че разполагането на официален военен контингент в Украйна би било обявяване на война срещу страната ни“, допълва Медведев.

Медведев, чиито чести и груби публични изявления, според дипломати дават индикация за нагласите по върховете на Кремъл, коментира посещението на британския премиер Риши Сунак в Киев.

Сунак е на посещение в Украйна, а от кабинета му съобщиха, че Великобритания ще изпрати 2,5 милиарда паунда военна помощ. Британският премиер подписа споразумение за сътрудничество в областта на сигурността с украинския президент Володимир Зеленски, след като страните-членки от Г-7 се съгласиха да предоставят на Украйна двустранни гаранции за сигурност на миналогодишната среща на върха на НАТО във Вилнюс.