"Опитите за връщане на Русия в границите от 1991 г. ще доведат до глобална война със Запада", заяви заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев в канала си в Telegram, предаде РИА Новост.

"Разпадането на Русия ще има много по-страшни последици от резултатите на една обикновена, дори най-продължителна война", пише той.

Според него това ще бъде глобална война, в която ще се използва целият руски стратегически арсенал.

"На Киев, Берлин, Лондон, Вашингтон. По всички останали красиви исторически места, отдавна въведени в летателните цели на нашата ядрена триада", допълва Медведев.

Заместник-председателят на Съвета за сигурност отбелязва, че е получил много възражения по повод неотдавнашната си публикация, че една ядрена сила не може да загуби война, и обяснява, че има предвид не конвенционалните войни, а тези, в които се защитава Отечеството, неговата земя, народ и ценности. В същото време той риторично попита дали Западът наистина вярва, че народът на Русия ще преглътне разделянето на страната си, а ръководството ще има разклатена ръка да взема най-трудните решения.

"Ще имаме ли смелост да го направим, ако на карта е заложено изчезването на хилядолетна държава, нашата велика родина, а жертвите, дадени от руския народ през вековете, се окажат напразни", пита Медведев.

Според него отговорът е очевиден.

Сценариите, при които Русия теоретично може да използва ядрено оръжие, са описани във военната доктрина и в "Основите на държавната политика в областта на ядреното възпиране. От това следва, че това е възможно в случай на: агресия срещу Русия или нейните съюзници с използване на оръжия за масово унищожение, вражеска атака срещу критични държавни или военни обекти, чието извеждане от строя би нарушило реакцията на ядрените сили или агресия с използване на конвенционални оръжия, когато е застрашено съществуването на самата държава".