"Проектираната глобална железопътна линия, която минава от Испания през южната част на Европа, трябва да завърши в Лвов и регионът на Лвов ще се превърне в център на Украйна в бъдеще, което европейската бизнес общност признава, заявява заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев, пише ТАСС.

Той отбелязва, че крайната точка на планираната средиземноморска железница е Лвов, а не Киев.

"Изглежда, че това е първото признание, че Лвов-Лемберг, името на града, когато регионът беше част от Австрийската империя, ще бъде новата столица на Украйна в границите на Лвовска област. И въпросът тук не е, че коловозите на Запад и Малка Русия се различават по ширина. Просто бизнесът е много по-далновиден от политиците", пише Медведев в платформата X.

(В европейските страни и на територията на бившата Руска империя и СССР ширината на коловоза е различна - 1435 милиметра спрямо 1520 - 1524 милиметра).

По-рано украински медии съобщиха за плановете на Американската агенция за международно развитие (USAID) да инвестира 225 милиона долара в изграждането на 75-километров участък от железопътната линия с европейския коловоз.

Меморандумът е подписан от USAID и Ukrzheldoroga на 4 декември.

Според проекта железницата от Лвов до границите на ЕС трябва да бъде част от по-голям трансевропейски проект, т.е. Средиземноморският коридор, който започва в Южна Испания.