"Русия не е против мирен договор с Япония, но териториалният въпрос около Курилските острови е затворен завинаги. Това не е спорна територия, това е Русия", заявява заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев, коментирайки изявлението на японския премиер Фумио Кишида, че "Япония е готова да сключи мирно споразумение с Русия", предаде РИА Новости.

Медведев заявява, че "Курилските острови ще бъдат активно разработвани и че тяхната стратегическа роля ще расте в същото време, включително разполагането на нови оръжия".

"Никой не е против мирно споразумение с разбирането, че териториалният въпрос е затворен завинаги в съответствие с Конституцията на Русия. Не се интересуваме много от чувствата на японския народ към така наречените Северни територии. Това не са спорни територии, това е Русия", пише Медведев в социалната мрежа "ВКонтакте“.

Медведев добавя, че "всички онези самураи, които са особено тъжни, могат да умрат по традиционния японски начин".

"Направи си сепуку. Разбира се, ако имате достатъчно смелост. В края на краищата е много по-приятно да се целуваш страстно с американци, напълно изтривайки Хирошима и Нагасаки от паметта си", заключава Медведев.

По-рано японският премиер Фумио Кишида заяви, че Япония иска да разреши териториалните въпроси относно Курилските острови и да сключи мирно споразумение с Русия.

"Ситуацията в японско-руските отношения е трудна, но Япония остава твърдо ангажирана с курса, насочен към решаване на териториалния въпрос и сключване на мирен договор с Русия", заяви Кишида.

Той подчерта, че Япония ще "продължи решително да насърчава санкционния натиск" върху Русия поради ситуацията в Украйна и че "в сътрудничество с международната общност ще продължи да подкрепя Киев".