"Киев се опитва да предизвика Руската федерация и целия цивилизован свят и Русия ще направи всичко, за да гарантира, че както преди 80 години, нейните врагове ще изчезнат завинаги от лицето на земята", заявява заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев, предава РИА Новости.

Дмитрий Медведев, в деня на 80-ата годишнина от блокадата на Ленинград, пише в руската социална мрежа ВК, че дългът на "руснаците е внимателно да пазят паметта за подвига на жителите на Ленинград (Санкт Петербург), "това е източник на смелост и постоянство в борбата срещу силите на неофашизма".

Той добавя, че датата на 80-годишнината от пълното вдигане на блокадата на Ленинград е специална за цяла Русия, тъй като е жив спомен за една от най-ужасните трагедии на Втората световна война и един от най-великите подвизи на съветския народ. В продължение на почти 900 дни и нощи градът е непрекъснато бомбардиран, стотици хиляди цивилни загиват от глад и обстрел.

"Наш дълг е внимателно да пазим паметта за подвига на съветския народ. За нас това е източник на смелост и постоянство в борбата срещу силите на неофашизма. С подкрепата на Запада киевският режим се опитва да предизвика не само Русия, но и целия цивилизован свят. Ще направим всичко възможно, както и преди 80 години, нашите врагове да изчезнат завинаги от лицето на земята", пише Медведев.

"Но въпреки най-трудните изпитания Ленинград оцеля. Нашите войници и офицери, показващи смелост и героизъм, не позволиха на германските нашественици да превземат северната столица. И най-важното - нацистите никога не успяха да сломят духа на жителите му. Днес скърбим за загиналите, защитавайки обсадения град, които с цената на живота си пробиха блокадата. Поклон пред тяхната памет", е добавил Медведев.