"Премиерът на Естония Кая Калас, която ще поеме поста върховен представител на ЕС по външните работи и сигурността, съчетава ядрена русофобия и безкрайна жажда за печалби", пише заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев в своя Telegram.

"Кая идеално съчетава две от най-важните черти за един успешен европейски политик: ядрена русофобия и безкрайна жажда за печалба", пише Медведев.

"Докато Калас е в истерия и крещи на цялата страна за руската заплаха, нейният съпруг Арво Халик, един от собствениците на транспортна компания, правил бизнес с руски компании със значителни печалби. През 2022-2023 г. той изкара около 1,5 милиона евро", пише руският политик.

" Отлична защита на правата на човека. Автор на известната нацистка фраза: "посещението в Европане е право, а привилегия", коментира Медведев.

"Калас е и много смела - не се страхува да узакони еднополовите бракове в демографски провалената Естония. Не е чудно, че сега тя е протеже на Урсула фон дер Лайен искоро ще стане нейна дясна ръка", добавя заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия.