Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев нарече "антируски действията" на Международния наказателен съд (МНС), "потенциално опасни игри" и пожела на съда "бърза и болезнена смърт от неспособност и импотентност". Това той е написал в обширен пост, който е публикувал в канала си в Telegram, част от него цитиран от ТАСС.

"Структура, наречена Международен наказателен съд (МНС), чиято юрисдикция Русия не признава, се опитва да оправдае издаването на заповед за арест на руския президент Владимир Путин. Но такова решение е "опасно за световния мир“, пише Медведев.

"Враговете на страната ни пренебрегват принципите на международното право. Например международен договор не се прилага за онези страни, които не участват в него. Независимо от това МНС изисква изпълнението на своите решения от страни, които не признават юрисдикцията на този "орган". Ние презираме МНС и му желаем бърза и болезнена смърт от неспособност и импотентност".

"На второ място", отбелязва Медведев, "сред членовете на Съвета за сигурност на ООН Русия, Китай и САЩ не признават юрисдикцията на МНС. Между другото, самите САЩ неведнъж са демонстрирали нежеланието си да признаят решенията на този "съд“, включително и по отношение на американски военнослужещи. Освен това САЩ позволяват използването на военна сила за освобождаване на всеки американски гражданин, задържан по заповед на МНС във всяка трета страна".

Заповеди, прокурори, процеси срещу Русия, всичко това са забавленията на нашите врагове, с които те се забавляват от безсилие. И все пак трябва да помним - това са потенциално опасни игри".

"Решението на Съединените щати да предадат информация за действията на Русия в Украйна на Международния наказателен не притеснява Руската федерация, но американските военни могат да бъдат обект на наказателно преследване от този съд", допълва заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация.

"Плюейки на мнението на Пентагона, той нареди на администрацията си да прехвърли на МНС информация за "действията на Русия" в Украйна. По принцип това е сигнал за нас. Но Министерството на отбраната на САЩ предупреди стареца че действията му могат да отворят пътя за наказателно преследване на американските военни", е написал Медведев в своя канал в Telegram.

По-рано президентът на САЩ инструктира членовете на своята администрация да започнат да предават на МНС предполагаемите данни на Вашингтон за престъпления, приписвани на руската страна в Украйна. На свой ред прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер, цитирайки нормите на МНС, изискващи поверителност, отказа да коментира тази информация.

Reuters съобщи по-рано, позовавайки се на американски служител, че този ход на Байдън се противопостави на Пентагона. От публикацията следва, че военното ведомство на САЩ смята, че всяко сътрудничество на САЩ с МНС може да "отвори пътя за политизирано преследване на американски военни, разположени в чужбина".

ТАСС допълва, че Русия не е член на МНС. През ноември 2016 г. руският президент Владимир Путин подписа указ, в който се посочва, че страната не възнамерява да стане страна по Римския статут на МНС. Според руската страна съдът не е оправдал възлаганите на него надежди и не се е превърнал в наистина независим и авторитетен орган на международното правосъдие. През април 2022 г. говорителят на руското външно министерство Мария Захарова припомни, че Москва не е длъжна да сътрудничи на МНС, но отбеляза, че Русия ще следи отблизо действията на съда.