Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев похвали терористичната организация на талибаните за това, че при нейното управление производството на наркотици в Афганистан рязко е намаляло, цитира Коммерсант, публикация на Медведев в Telegram.

Медведев е посочил Службата на ООН по наркотиците и престъпността, според която производството на наркотици в Афганистан е спаднало с 95% от края на 2022 г. до момента. По-специално, площите, отглеждани с мак в страната, са намалели от 233 хиляди на 11 хиляди хектара, производството на опиум - от 6,2 хиляди на 333 тона.

"За по-малко от година талибаните, както и да ги третират, направиха това, което коалицията от НАТОвски импотенти, водени от американците, уж борещи се с тероризма в страната, не можа да направи за 20 години. Това се случва, когато някой, който наистина се е интересувал от износ на хероин за Русия и други страни, напусне региона. О, допълнителна радост: в Мексико всичко се е същото...", е написал Медведев.

Талибаните завзеха властта в Афганистан през август 2021 г. През декември 2022 г. афганистанското министерство на вътрешните работи обяви забрана за отглеждане на мак в цялата страна. През март 2023 г. лидерът на движението Хайбатула Ахундзада забрани отглеждането на коноп (марихуана) в цялата страна. Руското външно министерство увери, че Русия не може да признае талибаните, докато те не създадат приобщаващо правителство.