Хиляди хора се събраха в центъра на Лондон за антиизраелски протест след предупрежденията на полицията, че всеки, който показва подкрепа за терористичната групировка "Хамас, може да бъде арестуван", съобщи Sky News.

Присъстващите, които са се събрали близо до централата на BBC News, започнаха марш през британската столица преди следобедния митинг близо до парламента и правителствената сграда на "Даунинг стрийт".

Някои от присъстващите развяват палестински знамена и плакати и носеят лозунги, включително "свобода за Палестина", "прекратяване на клането" и "санкции за Израел", докато се придвижват към крайната точка за поредица от планирани речи.

"Мисля, че всички справедливи хора по света, не само във Великобритания, трябва да станат и да призоват тази лудост да приключи“, заявява Исмаил Пател, председател на кампанията "Приятели на Ал-Акса“, пред AFP по време на демонстрацията.

Протестът идва на фона на засилените военни удари на Израел, за да унищожи "Хамас", безмилостно удряйки ивицата Газа и разполагайки десетки хиляди войници наблизо преди очакваната наземна офанзива в анклава.

Това следва безпрецедентното нападение от миналата събота на "Хамас", при което стотици негови бойци пресичаха израелската граница, за да вземат заложници и да убият повече от 1300 цивилни по улиците и в домовете им.

Преди протеста в Лондон полицейска служба на града заяви, че ще разположи повече от 1000 служители.

Полицията и правителството във Великобритания отбелязаха скок в антисемитските престъпления и инциденти в Обединеното кралство след нападението на "Хамас", докато служители в Съсекс, Югоизточна Англия, арестуваха 22-годишна жена в петък, заподозряна, че е произнесла реч в подкрепа на "Хамас".

Забранената терористична организация във Великобритания, нейните членове или онези, които са признати за виновни в приканване към подкрепа за нея, могат да бъдат осъдени на затвор до 14 години според законодателството на Обединеното кралство.

Тази седмица Met заяви, че общите изрази на подкрепа за палестинците, включително развяването на палестинския флаг, не са престъпления, но повтори, че подкрепата за "Хамас"' е престъпление.