Военновъздушните сили на Украйна съобщиха за масиран въздушен удар в Одеска област и взривове в Одеса на 25 септември, пише украинското издание "Страна“.

Прессекретарят на украинските сили за отбрана "Юг" Наталия Гуменюк съобщи за експлозиите в пристанището на града:

"Ударен е хамбар. <...> И морската гара фактически е унищожена“.

Голям пожар е избухнал в многоетажна хотелска сграда близо до морското пристанище, съобщава ТАСС. Над града и региона се чуха множество експлозии.

Морската гара е построена в Одеса през 1968 г. "Одесски новини" пише, че сградата е била нежилищна, в нея е имало магазини, банкови клонове и магазини за сувенири.

Изданието "Страна", позовавайки се на ВВС на украинските въоръжени сили, пише, че през нощта безпилотни летателни апарати "Шахед" са летели в посока Одеска област. Според украинската армия две свръхзвукови противокорабни ракети "Оникс“ са били изстреляни по цели в региона, унищожавайки складове за зърно, и 19 ударни дрона.

Твърди се, че украинските сили за противовъздушна отбрана са свалили 11 от 12 крилати ракети "Калибър" над Одеска, Николаевска и Кировоградска области.

"В резултат на падащи отломки бяха повредени складови сгради на едно от предприятията и частна къща в предградията на Одеса“, пише изданието.

Взривните вълни счупиха стъкла в няколко къщи и раниха една жена. През нощта местните жители са преброили няколко серии експлозии.

През нощта на 25 септември експлозии бяха съобщени и в Кривой Рог, Днепропетровска област на страната. Въздушна тревога е обявена едновременно в няколко региона на Украйна. Сирените се включиха в Николаевска, Кировоградска, Одеска и Днепропетровска области, както и в контролирани от Киев части от Херсонска и Запорожка области.