На заседание на Ставката на Върховния главнокомандващ на Украйна са взети решения за засилване на защитата на украинските градове и критични обекти от руски атаки с ракети и дронове. Това съобщи украинският президент Володимир Зеленски в Telegram след срещата, предава УНИАН.

"Присъстваха лично командирите на основните направления и операции. Заедно с тях, Генералния щаб, Министерството на отбраната, Министерството на стратегическата промишленост и Министерството на цифровото развитие обсъдихме подробно темата за осигуряване на фронта със снаряди и дронове. Действителни разходи, ежедневни нужди, разпределение между звената“, отбеляза Зеленски.

Президентът добави, че на срещата "систематизирахме настоящи и бъдещи договори, помощ от партньори, собствено производство, по-специално откриването на нови линии“: "Правим всичко, за да осигурим на войниците всичко необходимо, за да изпълняват задачите си“.

"Друга важна тема е противовъздушната отбрана. Анализирахме последните руски удари и ефективността на ВВС. Споразумяхме нашите следващи стъпки за укрепване на защитата на градове, общности, предприятия и критична инфраструктура", подчерта Зеленски.

През нощта и сутринта на 29 декември 2023 г. Руската федерация извърши масирана атака на територията на Украйна. Използвани са 158 средства за въздушно нападение - ударни безпилотни летателни апарати и различни видове ракети. Според собствените им съобщения, Силите за противовъздушна отбрана на Украйна успяха да свалят 114 цели - 87 крилати ракети Х-101, Х-555, Х-55, както и 27 ударни безпилотни самолета Шахед-136/131.

Удари бяха регистрирани в Киев, Лвов, Харков, Днепър, Одеса, Запорожие. Само в столицата в резултат на тази атака загинаха 33 души.

След това през нощта и сутринта на 2 януари Русия извърши масирана атака на територията на Украйна, използвайки безпилотни летателни апарати камикадзе и различни видове ракети.

Твърди се, че в Киев силите и средствата за противовъздушна отбрана на Украйна на 2 януари са прехванали и свалили всички вражески БПЛА тип "Шахед“, повече от 60 ракети Х-101/Х555/Х-55 и 10 ракети Х-47М2 "Кинжал“.

Все пак поадения има в няколко района на Киев. Особено тежки бяха последствията в квартал Соломенски, където се запали многоетажна сграда.