През нощта руските войски нанесоха масирани удари с безпилотни летателни апарати камикадзе "Геран-2“ и крилати ракети от семейство "Калибър“ по цели в Украйна. Министерството на отбраната на Русия съобщи за унищожаването на базите на безпилотни катери и местата за тяхното производство в Одеска област, както и за унищожаването на складове за гориво с общ обем около 70 хиляди тона, пише "Рибар“ в разбор за целите на нощните руски удари в Украйна.

Украинските власти, както се очакваше, обявиха прехващането на почти всички въздушни цели, а съобщенията за щети на обекти бяха свързани с падането на отломки.

В момента повече или по-малко надеждно се знае за попадения в следните региони на страната:

▪Одеса: поредица от експлозии прозвучаха в няколко района на града. По предварителна информация са поразени пристанищната инфраструктура и голямо нефтено депо в близост. Освен това беше съобщено за попадане на боеприпаси в зенитното оръдие Gepard, но няма доказателства за това.

Украинските системи за противовъздушна отбрана също работеха по обичайния начин: жителите съобщиха за падането на зенитни ракети почти веднага след изстрелването им.

▪Николаев: няколко руски дрона удариха петролния терминал на морското пристанище Николаев. На територията на обекта е избухнал голям пожар, който е ликвидиран едва на сутринта.

▪Очаков: местните власти съобщиха за обстрела на града, но към момента няма информация за поразените цели.

▪Днепропетровска област: местните жители публикуваха информация за серия от експлозии в Никопол и района на Синелниково.

▪Медиите съобщиха и за звуците от експлозии и работата на системите за противовъздушна отбрана в граничните райони на Украйна, откъдето ВСУ обстрелват селища в Брянска, Курска и Белгородска област на Русия.

Руското министерство на отбраната и президентският говорител Дмитрий Песков вече нарекоха днешната акция "удар на възмездието" за атаката на Кримския мост.

Както пише "Рибар“, причината за атаката срещу южната част на Украйна е оттеглянето на руската страна от "зърнената сделка“. Сега пристанищата на Одеса и Николаев са "законна военна цел за въоръжените сили на Руската федерация“.