Централната банка на Иран (CBI) и други финансови институции в страната бяха жертва в сряда на масирана кибератака, която доведе до широко разпространени смущения в банковата система в ислямската република, пише The Jerusalem Post.

Според съобщенията всички компютърни системи на банките в Иран са били парализирани след кибератаката. Първоначалните оценки сочат, че това може да е една от най-големите кибератаки срещу иранска държавна инфраструктура.

Кибератаката най-вероятно е сигнал от западните страни към Иран, тоест предаване на съобщение, което демонстрира как Иран може да бъде наранен.

Последната кибератака, извършена срещу ирански институции, се проведе миналия декември, когато значителна част от бензиностанциите в страната бяха повредени в диверсия, която иранците приписаха на Израел и САЩ.

Израелските медии по-късно съобщиха, че на банкомати в Иран е било оставено съобщение, което гласи: "Уважаеми клиенти, невъзможно е да се теглят пари от този банкомат. Това е така, защото целият национален бюджет и ресурси на Иран са разпределени за войните и корумпираните религиозни лидери на режима на Ислямската република "Много съжаляваме“.