В рамките на третата от началото на годината руска ракетна атака срещу Киев ВВС на Украйна са свалили около 20 крилати ракети Х-101/Х-555/Х-55 над столицата и прилежащите й области, съобщава "Украинска правда“, като се позовава на данни от градската военна администрация.

"Около две дузини вражески ракети бяха поразени от силите и средствата на ПВО над Киев и в района около столицата“, поясни ръководителят на КГВА Сергей Попко, като допълни, че ракетите са били изстреляни от стратегически бомбардировачи Ту-95МС.

Предупреждението за въздушна атака в столицата продължи близо три часа. Ракетите бяха насочвани към Киев на няколко вълни и от различни посоки.

По предварителни данни в резултат на атаката в Голосеевски район на Киев е възникнал пожар в многоетажна жилищна сграда и в сервиз. Запалили са се и автомобили и са повредени електрическите мрежи. По предварителни данни е пострадал един човек. Продължава гасенето на пламъците.

В Днепърския район са постъпили данни за двама ранени. Повредени са електрическите мрежи, в резултат на което е прекъснато подаването на ток.

"Информацията за разрушенията и жертвите се актуализира и уточнява“, подчерта Попко.

Сутринта на 7 февруари Русия нанесе ракетен удар по Украйна, а в цялата страна бе обявена въздушна тревога. За експлозии бе съобщено в Харковска и Черкаска област, а също и в района на Лвов.

Върховният представител на Европейсия съюз по външните въпроси и политиката за сигурност Жозеп Борел, който пристигна в Киев във вторник, прекара сутринта в убежище поради масираната руска ракетна атака. "Започвам сутринта си в убежище, в Киев се чуват сигнали за въздушна атака. Това е ежедневната реалност на смелия украински народ, откакто Русия започна своята незаконна агресия“, написа Борел в социалната мрежа X.