В нощта срещу събота, 14 септември, руската армия атакува Украйна със 76 дрона тип "Шахид". Силите за противовъздушна са унищожили 72 безпилотни летателни апарата. Това се посочва в съобщение на Военновъздушните сили на въоръжените сили на Украйна, предава New Voice.

Освен това на територията на Украйна са загубени два дрона, а други два са върнати към Русия.

Руските войски са изстреляли дроновете от градовете Курск и Ейск в Русия и от нос Чауда в Крим.

Отбелязва се, че въздушното нападение е било отблъснато от авиацията, зенитно-ракетните войски, подразделенията за радиоелектронна борба и мобилните огневи групи на Въоръжените сили на Украйна.

Системата за противовъздушна отбрана е действала на територията на Одеска, Николаевска, Херсонска, Полтавска, Харковска, Киевска, Донецка, Житомирска, Днепърска, Черкаска, Виницка и Сумска област.

През нощта на 14 септември в някои региони на Украйна са обявени въздушни тревоги поради заплаха от атака с БпЛА. В Киев и Одеса е съобщено, че системите за противовъздушна отбрана работят. Руските войски са пуснали безпилотен летателен апарат в Харков, който не е причинил жертви.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че руските сили са изстреляли повече от 70 дрона на територията на Украйна, повечето от които са били свалени, и заяви необходимостта от укрепване на въздушната отбрана и на способностите за далечен обсег на действие, като добави, че "Украйна работи по този въпрос с всички партньори".