През изминалата седмица бедствия, причинени от проливни валежи, отнеха живота на повече от 250 души в Азия, съобщава Associated Press, като уточнява, че жертви има в Индия, Китай и Пакистан.

Сезонът на мусоните и тайфуните в Азия е в разгара си, а изменението на климата допълнително засилива бурите. Проливните дъждове причиниха свлачища и наводнения, унищожиха посеви, разрушиха домове и взеха жертви.

Според доклад на Китайската метеорологична администрация историческите данни показват, че страната е преживяля повече изключително горещи дни и по-чести обилни валежи. Според синоптиците тези явления ще се засилят през следващите 30 години.

По данни на медията правителствата на няколко страни са стартирали планове за предотвратяване на бедствия, за да намалят загубите. Спасителите бързат да евакуират хората преди наближаващите бури и да доставят хуманитарна помощ с хеликоптер до "отцепени райони“. Китай разположи дронове за спешни комуникации в провинции с валежи. Понякога обаче тези мерки не са достатъчни, както се доказва от трагичните последици от лошото време в Азия.

В Индия се докладва за 201 загинали, около 200 други са изчезнали. Проливни дъждове изпратиха порои от кал и вода в чаените плантации и селата в южния индийски щат Керала във вторник сутринта, унищожавайки мостове и изравнявайки домове.

Районът е известен със своите живописни плантации за чай и кардамон, а стотици работници  живеят във временни постройки в непосредствена близост.

Индия редовно преживява сериозни наводнения по време на сезона на мусоните, който продължава от юни до септември.

Тайфунът "Гаеми“ също премина през западната част на Тихия океан и причини повече от 30 смъртни случая във Филипините и 10 в Тайван.

Също така в Пакистан рекордните валежи в град Лахор наводниха улици и доведоха до смъртта на най-малко трима души.