Продължават смъртоносните горски пожари в северната част на Португалия, които вече отнеха живота на трима души и принудиха стотици жители да напуснат домовете си, съобщава британският вестник The Independent.

Изданието посочва, че 5000 пожарникари се опитват да овладеят развитието на огъня. Властите обаче все още не са предоставили данни колко хора е трябвало да бъдат евакуирани и колко домове са загубени в пламъците.

Един цивилен е загинал от изгаряния, а друг от инфаркт при пожарите, избухнали през уикенда. Сред най-тежко засегнатите райони е окръг Авейро, южно от северния град Порто, където един пожарникар загина по време на дежурство.

Наземните екипи са подкрепени от самолети, които пускат вода. Страните от Европейския съюз - Испания, Франция, Италия и Гърция, са обещали да предоставят още осем самолета в помощ на местните за овладяване на стихията.

"ЕС подкрепя Португалия в борбата с големите горски пожари. Благодаря на Франция, Гърция, Италия и Испания за бързата им реакция. Това е най-добрият пример за солидарност на ЕС“, написа председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на своя профил в социалната мрежа X.

Изданието пише, че въпреки силата на горските пожари, някои местни жители се опитват да спасят домовете си от настъпващия огън с помощта на клони на дървета и кофи с вода. Отбелязва се, че тъй като не се очаква дъжд да облекчи ситуацията, националните власти удължиха предупреждението за пожар до четвъртък. Мерките включват забрана на фермерите да използват тежко оборудване за прибиране на реколтата поради риск от искри, които могат да причинят нови пожари.