Германският съюз на локомотивните машинисти (GDL) обяви 20-часова предупредителна стачка, която ще започне в 22:00 часа (местно време) в сряда и ще продължи до 18:00 часа в четвъртък, съобщава вестник BILD, като допълва, че железопътният транспорт ще бъде затруднен, а на места – и напълно спрян.

Ще бъдат засегнати междуселищният, регионалният и товарен транспорт. Към стачката се призовават да се включат не само машинистите, но и всички железничари, както и инфраструктурните работници - например диспечери на комуникационни постове.

Председателят на профсъюза Клаус Веселски възнамерява да засили натиска върху работодателите в предстоящите преговори с Deutsche Bahn, които започнаха миналия четвъртък. Синдикатът настоява за увеличение на заплатите с поне 555 евро и 25% увеличение на бонусите за работа на смени в рамките на една година, както и въвеждане на 35-часова работна седмица на работници, които работят на смени, с пълна компенсация на заплатите и необлагаеми инфлационни плащания от 3000 евро на година.

Компанията не приема тези искания и предлага увеличение на заплатата с 11% и инфлационен бонус до 2850 евро за период от 32 месеца. Намаляване на работното време с компенсиране на пълни заплати не бе прието в DB.