Маржовете на рафинирането на дизелово гориво в Северозападна Европа приключват тази година с 40% под нивата от края на 2022 г., въпреки забраната на ЕС за внос на руски петролни продукти по море, която влезе в сила през февруари 2023 г.

Европа е внесла повече дизел от Близкия изток и Азия тази година, за да компенсира загубата на руски горива. Нивата на внос са били достатъчно високи, за да облекчат страховете от недостиг на доставки през първата зима без руски горива.

По-топлата есен и по-топло начало на зимния отоплителен сезон също помогнаха за облекчаване на някои от опасенията, свързани с кризата в доставките.

Маржовете за рафиниране на дизелово гориво в Северозападна Европа приключиха 2023 г. на 25 долара за барел, което е спад с около 40% в сравнение със същото време на 2022 г., според данни, събрани от Reuters и публикувани в петък.

В края на миналата година страховете от недостиг на дизелово гориво бяха по-големи, тъй като пазарът не знаеше какво да очаква, при положение, че Европа губи около 600 000 барела на ден (bpd) руски дизелови доставки.

В световен мащаб запасите от дизел и други дестилати са по-високи сега, отколкото бяха по това време миналата година, което предполага, че стегнатият глобален дизелов пазар е започнал да отслабва, отчасти поради забавянето на строителната и производствената дейност в Съединените щати и големите европейски икономики.

Цените на дизела в САЩ паднаха през последните седмици и сега са на най-ниското си ниво от юли насам. Това от своя страна е прекрасна новина за продължаващата борба на Федералния резерв срещу инфлацията, тъй като цените на стоките са тясно свързани с цената на дизела.