Народният депутат на Украйна Маряна Безуглая напусна фракцията на Слугата на народа. Това съобщи в Telegram народният депутат на Украйна Ярослав Железняк,  предава УНИАН. Той отбеляза, че това е било съобщено на заседание на Върховната рада на Украйна.

В същото време той отбеляза, че 233 народни депутати на Украйна остават във фракцията на Слугата на народа. Тъй като само тази фракция е член на коалицията и за нейното съществуване са необходими минимум 226 народни депутати, съществуването на мнозинството в парламента е все по-застрашено, тъй като фракцията има само 7 народни депутати в резерв.

Маряна Безуглая беше избрана във Върховната рада на Украйна от партията "Слуга на народа“, но в Киев в мажоритарен избирателен район. Това означава, че напускането й от фракцията не може да доведе до отнемане на депутатския й мандат. Тази разпоредба се отнася само за тези народни депутати, които са избрани от листата на партията. В този случай напускането на фракцията означава прекратяване на депутатските правомощия.

Народният депутат на Украйна Маряна Безуглая показа видео от заседателната зала на Върховната Рада на Украйна, където първият заместник-председател на Върховната Рада Александър Корниенко прочете съобщение за нейната оставка от фракцията Слуга на народа.

В публикация във Фейсбук Безуглая написа причините за напускането на фракцията. Тя отбелязва, че друг колега от партията, Микола Задорожни, е заподозрян в изнудване на 3,4 милиона гривни подкупи. "Подозрението все още не е съдебна присъда, но все още е лоша новина“, подчерта тя. Безуглая написа, че не е подкрепена от фракцията и комисията, в която работи.

В публикацията тя също разкритикува украинския президент Володимир Зеленски. "Ами президентът? Много ми е трудно да стигна до него с очевидни факти за проблемите в армията. Пред мен се издига бариера от "професионалисти“ всеки ден. Но зад мен са очите на военните в бойни части, имам достатъчно морална сила за това“, написа Безуглая.

Тя беше отстранена от поста си в парламентарната комисия

Комисията по национална сигурност, отбрана и разузнаване на Върховната рада в понеделник, 15 юли, реши да отстрани Маряна Безуглая от поста ръководител на подкомисията за демократичен граждански контрол. В същото време днес Безуглая остава заместник-председател на комисията.

Безуглая първо разкритикува бившия главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна Валери Залужни, а сега настоящият главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна Александър Сирски. Безугля често е обвинявана в дискредитиране на въоръжените сили на Украйна, насърчаване на руската пропаганда и разклащане на вътрешнополитическата ситуация в Украйна.

Също така, народният депутат Маряна Безуглая беше включена в базата данни на сайта "Миротворец“.

Авторите на най-голямата база данни за антиукраински фигури в интернет смятат, че настоящият народен депутат извършва дейности в ущърб на Украйна. По-специално, тя е обвинена в: умишлени публични действия, насочени към дискредитиране на държавните органи на Украйна; съзнателни действия, насочени към дискредитиране и деморализиране на въоръжените сили на Украйна; възпрепятстване на законната дейност на въоръжените сили на Украйна. Става дума и за действия, насочени към разцепление на гражданското общество в Украйна и умишлено разпространение на информация, съдържаща държавна тайна, която Русия използва за планиране и провеждане на бойни действия, както и за провеждане на информационни и психологически специални операции.