Няколко дни след опустошителното земетресение, което отне живота на над 2800 души, Мароко все още обмисля предложението на Франция за спешна помощ, което е нов знак за напрегнати отношения между двете страни, пише европейската редакция на Politico.

Рабат е приел помощ от няколко страни, включително Обединеното кралство и Испания, но досега не е отговорил на предложението от Париж. Отношенията между Франция и Мароко са обтегнати от няколко месеца по въпросите за визите за марокански граждани, признаването на Западна Сахара и отношенията с Алжир.

В понеделник френският министър на външните работи Катрин Колона заяви, че приемането на помощ е суверенно решение и отхвърли въпросите относно предложението на Франция като "неуместен спор“.

"Мароко не е отказало никаква помощ или предложение. Това не е начинът, по който трябва да се представят нещата“, заяви тя по френския канал BFMTV. Париж също така ще предостави 5 милиона евро за НПО, работещи в Мароко.

Предложения за помощ валят от страни по света, включително Франция, бивша колониална сила, която е дом на голяма мароканска диаспора.

В събота френският президент Еманюел Макрон написа, че е "опустошен от ужасното земетресение“ в X  и изпрати на краля на Мароко Мохамед VI писмо за подкрепа и предложение за помощ, предаде AFP.

Но отношенията между двете страни са мразовити от няколко години и офертата на Макрон все още не е получила отговор, въпреки че кралят на Мароко Мохамед VI е бил във Франция, когато земетресението удари, според Колона. В момента Мароко няма посланик във Франция и посещението на Макрон в кралството беше отлагано няколко пъти.

Като цяло Франция се радва на добри отношения с Мароко през последните десетилетия, по-добри, отколкото с други бивши колонии като Алжир, но основна точка на напрежение се появи през 2021 г., когато Франция намали броя на визите, налични за марокански граждани.

По това време френското правителство твърдеше, че Мароко, Алжир и Тунис не успяват да си сътрудничат в усилията за справяне с нелегалната имиграция. По-специално, френски служители обвиниха тези страни, че отказват да приемат обратно мигранти, чиито молби за виза във Франция са били отхвърлени.

Посещението на Колона в Рабат миналата година се очакваше да подобри отношенията и да доведе до увеличаване на визите за марокански граждани, но оплакванията относно визовите процедури продължават.

Усилията на Франция да възстанови отношенията с Алжир, основният противник на Мароко в региона, също помрачиха отношенията между Макрон и крал Мохамед VI. Френският президент направи второто си официално посещение в Алжир миналата година в опит да възстанови отношенията, които исторически са били много остри.

Алжир подкрепя Фронта Полисарио, група, която се бори от десетилетия за независимостта на Западна Сахара. Мароко иска Франция да признае Западна Сахара за мароканска, нещо, което Париж досега отказва да направи.