Новият генерален секретар на НАТО Марк Рюте подкрепи даването на разрешение на Украйна да поразява цели в Руската федерация със западни далекобойни оръжия. Той обаче отбеляза, че подобни решения трябва да се вземат от съюзниците, които предават тези оръжия, предава УНИАН.

Това обяви главният секретар на първата пресконференция след официалното встъпване в длъжност. В частност Рюте призова да не се забравя, че Украйна води отбранителна война, а не агресивна:

"Това означава, че Украйна има право на самоотбрана. Както знаем, има международно право и в съответствие с международното право това право не завършва на границата. Това означава, че подкрепата на правото на Украйна на самоотбрана означава, че те също могат да поразяват легитимни цели на територията на агресора“.

В същото време новият ръководител на Алианса подчерта, че решението за конкретна подкрепа за Украйна зависи от всеки отделен съюзник и отношенията му с Украйна.

Рюте също така увери, че нито едно оръжие не може да донесе победа във войната. Но той смята дискусиите за премахване на забраната за удари на руска територия като "важен дебат“.

Освен това Рюте посочи, че Украйна се нуждае от постоянна помощ, но че разходите за подкрепа на Украйна са много по-малки от това, с което ще се сблъска НАТО, ако Владимир Путин победи.

Новият генерален секретар е уверен, че без силна независима Украйна трайната сигурност в Европа е невъзможна.