Генералният секретар на НАТО Марк Рюте не знае кога точно Украйна ще влезе в редиците на западния военнополитически блок. Страната ще бъде член на Алианса, но въпросът е хронологията на влизането й, съобщава изданието "Европейска правда“.

Съответното Рюте заяви при пристигането си на среща на ръководителите на министерствата на отбраната на страните-членки на Алианса в Брюксел.

По думите му към настоящия момент "изглежда, че Украйна ще бъде 33-ият член" на НАТО. В същото време генералният секретар предположи, че някоя друга страна може да се присъедини към редиците на Алианса преди украинската държава.

"...Може би някой друг ще се появи пред тях (украинците – бел. ред.), но Украйна ще бъде член на НАТО в бъдеще. Това решихме във Вашингтон (по време на срещата на върха на Алианса – бел.ред.)“, припомни Рюте.

Генералният секретар на Алианса добави, че се работи за "полагане на мост“ към членството на Украйна. Той също така подчерта, че сега не може да отговори на въпроса кога точно Украйна ще се присъедини към НАТО:

"Работим по всички тези области, така че те наистина един ден да станат членове на НАТО“, увери той.