Председателят на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ бригаден генерал Марк Мили в интервю за ВВС заяви, че по-студените условия ще затруднят значително маневрите на Украйна и за контранастъплението остават малко повече от 30 дни за водене на бойни действия.

Марк Мили призна, че контранастъплението е протекло по-бавно от очакваното. Но "все още се водят тежки боеве. Украинците продължават да напредват със стабилен напредък."

Генерал Мили заяви, че е твърде рано да се каже дали контраофанзивата се е провалила, но Украйна "напредва с много стабилни темпове през руските фронтови линии".

"Все още има разумно време, вероятно около 30 до 45 дни бойно време, което остава, така че украинците не са приключили. Има сражения, които не са приключили... те не са завършили бойната част от това, което се опитват да постигнат".

Контраофанзивата на Киев, която започна през лятото и има за цел да освободи окупираните от Русия територии в Украйна, но досега е отбелязала само малки успехи. Украинските генерали твърдят, че са пробили внушителната първа отбранителна линия на Русия в южната част на страната.

"В самото начало на тази [война] заявих, че тя ще бъде дълга, бавна, трудна и с голям брой жертви, и точно такава е", заяви генерал Мили.

В същото интервю британският адмирал сър Тони Радакин, началник на щаба на отбраната на Обединеното кралство, заяви, че "Украйна печели, а Русия губи".

"Това е така, защото целта на Русия беше да подчини Украйна и да я постави под контрола на Русия", коментира той.

"Това не се е случило и никога няма да се случи и затова Украйна печели".

Той допълни, че Украйна отбелязва напредък в битката си за възвръщане на територията си, като е възстановила 50% от територията, завзета от Русия.

Напредъкът на Украйна се дължи и на международната общност, която "оказва икономически и дипломатически натиск и Русия страда от това", заяви той.

Междувременно съюзът на Владимир Путин със Северна Корея показва, че руският президент е в "състояние на отчаяние", допълни адмирал Радакин.

Според него връзките между двете страни показват колко малко партньори са останали на Русия.

Съобщава се, че севернокорейският лидер Ким Чен-ун планира да посети Русия този месец, за да се срещне с Путин за преговори за оръжия.

Смята се, че двамата планират да обсъдят предоставянето на оръжия от Северна Корея на Москва в подкрепа на борбата ѝ в Украйна.

Както във Вашингтон, така и в Сеул съществува загриженост относно това какво би получила Северна Корея в замяна на оръжейната сделка, която може да доведе до засилено военно сътрудничество между двете държави в Азия.

Алиансът е "отражение на катастрофалната грешка, която Русия направи, нахлувайки в Украйна", заяви адмирал Радакин.

"И също така е отражение на вътрешната ситуация в Русия", допълва той.

"Трябва да погледнете факта, че икономиката [на Русия] е под натиск, санкциите оказват по-голямо влияние. Тя не разполага с множество международни партньори. Тя е загубила половин милион души, които са напуснали страната. Има поне още един милион души, които искат да напуснат страната. Русия се бори да има достатъчно хора, за да продължи да поддържа войната", заяви той.

По темата за Доналд Тръмп генерал Мили заяви, че верността на американската армия е "към конституцията", когато е попитан дали ще служи на главнокомандващ, който е може да е в затвора.

Доналд Тръмп, който се надява да бъде кандидат на републиканците на изборите в САЩ през 2024 г., е изправен пред множество обвинения в престъпления, които могат да го доведат до затвор, ако бъде признат за виновен.

"Ние полагаме клетва пред един документ - конституцията на Съединените американски щати", заяви той.

"Така че ще бъдем винаги верни на тази конституция, независимо кой живее в Белия дом". "военните ще се подчиняват на всички законни заповеди на този, който е надлежно избраният президент на Съединените щати".

Генерал Мили изключи възможността сам да влезе в политиката и заяви, че ще се "кандидатира за най-добър дядо", когато се пенсионира след няколко седмици.