Контранастъплението на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) срещу укрепените руски сили в Запорожие и Донбас ще бъде "дълго, трудно и кърваво“, а засега украинските формирования напредват "бавно, но сигурно“, пазейки голяма част от бойната си мощ, за да реализират евентуален пробив. Това заяви председателят на Обединения комитет на началниците на щабове на въоръжените сили на САЩ Марк Мили, цитиран от европейската редакция на Politico.

Освен това той коментира, че хиляди войници на собственика на частната военна компания (ЧВК) "Вагнер“ Евгений Пригожин са дълбоко въвлечени в украинския конфликт. Но тези войски сега предават оръжията си на руските военни, в очевиден край на техните операции в Украйна.

Неуспешният бунт, завършил с изгнанието на Пригожин, е хвърлил структурата на военното командване на Русия в безпорядък, отбеляза още Мили пред репортери в Пентагона.

"Апаратът за командване и контрол на стратегическо ниво със сигурност е в най-добрия случай объркващ и вероятно (работата му) е предизвикателство“, продължи той.

Последствията от бунта, в допълнение към проблемите с логистиката, "значителните“ загуби на офицери и лошото обучение, са допринесли за подкопаването на морала сред руските сили, смята Марк Мили.

Руските войски имаха няколко месеца, за да засилят отбраната си в Украйна, включително поставяне на сложни минни полета, поставяне на бодлива тел и копаене на окопи, посочи генералът. Но Украйна напредва през фронтовите линии "бавно, но сигурно“.

Както отбелязва Politico, засега Украйна не може да си възвърне значителни територии по време на дългоочакваното контранастъпление, но Мили обясни, че ВСУ "запазват бойната си мощ“ и не са изпратили най-добрите си войници.

"Това ще бъде дълго, ще бъде трудно, ще бъде кърваво“, прогнозира Мили. Но "далеч не е провал, според мен“.

Основното предизвикателство за украинските войски са минните полета, които принуждават войниците да се движат бавно, посочи той. Коалицията е съсредоточена върху предоставянето на оборудване на Украйна, което да помогне за разчистването и защитата от тези мини, както и противовъздушна отбрана за защита срещу руски въздушни атаки.

Коментарите на Мили повтарят тези на друг високопоставен служител на Пентагона миналата седмица. Колин Кал, който наскоро напусна позицията си на заместник-министър на отбраната по политиката, заяви пред репортери, че Украйна все още не е използвала "по-голямата част от своята бойна мощ“.

Стратегията на Украйна е умишлено да изследва руските линии за слаби места на изток и юг, посочи той.

"Мисля, че истинският тест ще бъде, когато идентифицират слаби места или създадат слаби места и генерират пробив“, заяви Кал. "Колко бързо могат да използват това с бойната мощ, която имат в резерв и колко бързо руснаците ще могат да отговорят“.