Отбранителната способност на Сърбия до голяма степен зависи от реакцията на Руската федерация на заплахите за страната. Това заяви говорителят на Министерството на външните работи на Руската федерация Мария Захарова, коментирайки изявлението на командващия ВМС на САЩ в Европа и Африка адмирал Робърт Бърк, предава TACC.

"Бих искала да напомня на Бърк и на всички негови колеги по натовско нещастие два важни факта. Отбранителната способност на Сърбия през последните години, вероятно двеста, до голяма степен зависи от това колко скоро Русия ще отговори на външните заплахи за тази южнославянска страна“, написа Захарова в своя канал в "Телеграм“.

"Външни заплахи за Сърбия. По странно стечение на обстоятелствата всеки, който е нападнал Сърбия, вече е член на НАТО. Ако Бърк познава историята, то със своето изявление той приветства доставката на оръжия от Русия за Сърбия, като противотанковите системи "Корнет“, и много се надява, че ще охладят жарта в горещите глави на Алианса, които мътят водите на Балканите“, добави дипломатът.

По-рано в интервю за сръбския вестник Kurir Бърк каза, че Алиансът приветства реформите, които се провеждат в Сърбия за укрепване на нейната отбранителна способност.

Превод и редакция: Тереза Герова