Българският външен министър Мария Габриел заяви, че България като член на ЕС подкрепя членството на Турция. Тя подчерта, че ще работят с турския си колега Хакан Фидан за подкрепа на членството на страната в ЕС и процесът трябва да бъде "по-видим“, цитира Daily Sabah.

Министърът на външните работи на Турция Хакан Фидан, от своя страна призова Европейския съюз да действа преди "прозорецът на възможностите да се затвори“ и да приеме Турция в Блока.

Говорейки на пресконференция в столицата Анкара с българския си колега Мария Габриел, външният министър Хакан Фидан заяви, че членството предлага "нови възможности както за ЕС, така и за региона на Турция“.

"Препоръчвам на лидерите на ЕС да използват този прозорец“, посочи Фидан. Той подчерта, че членството на Турция ще засили позицията на ЕС като глобален играч, но е очевидно, че повечето държави-членки на ЕС не гледат на това по този начин или "предпочитат да не го правят“.

Заместник министър-председателят и министър на външните работи на Република България Мария Габриел е на посещение в Анкара по покана на министъра на външните работи на Република Турция Хакан Фидан на 22 август 2023 година. Това съобщиха от Министерството на външните работи по-рано.