Европейският съюз вижда бившия италиански премиер Марио Драги като основен кандидат за поста председател на Европейския съвет. Сред кандидатите са и сегашните премиери на Испания Педро Санчес и на Дания Мете Фредериксен, пише Financial Times, позовавайки се на свои източници сред дипломатическите среди.

Според събеседници на изданието Драги има всички шансове да стане приемник на сегашния ръководител на Европейския съвет Шарл Мишел.

В същото време източник на FT, близък до Драги, каза, че той не се стреми към лидерска роля в ЕС.

Европейският съюз смята също, че в близко бъдеще ще се появят и други кандидати за поста ръководител на Европейския съвет.

Както отбелязва изданието, трудно е да се предвиди как ще се развият събитията със споразуменията за заемане на ръководни длъжности в ЕС, тъй като това зависи и от резултатите от общоевропейските избори.

Изданието посочва, че спешността да се намери наследник на Мишел отчасти се дължи на възможността Европейският съвет да бъде временно ръководен от унгарския премиер Виктор Орбан, чиято страна ще председателства Съвета на ЕС. Това ще се случи, ако не е възможно да се постигне съгласие за кандидат преди Мишел да напусне поста.

Изданието отбелязва, че лидерите на ЕС също имат възможност да назначат временен кандидат, който да не допуска Орбан дори до временно заемане на поста.

Малко вероятно е обаче Драги да приеме временна роля, според един от служителите.

Други кандидати за председател на Европейския съвет са настоящите премиери на Испания Педро Санчес и на Дания Мете Фредериксен.

За разлика от Драги и двамата лидери са свързани с големи европейски политически партии, което е важен фактор при назначенията в ЕС.

Липсата на партийна принадлежност на Драги "ще му навреди", казва дипломат от ЕС.

Освен това в материала се отбелязва, че страните членки на ЕС от Централна и Източна Европа отдавна се оплакват, че на западноевропейците твърде често се дават лидерски позиции.