Според думите на министър-председателя на Италия Марио Драги, към настоящия момент Европейският съюз няма достатъчно капацитет да наложи санкции срещу Русия в газовия сектор, цитира думите му TACC.

"Ние, европейците, имаме най-малкото някои икономически възпиращи фактори. Достатъчно силни ли сме? Моментът правилен ли е? Очевидно отговорът е не“, каза Драги на заключителна пресконференция, излъчена в официалния канал на италианското правителство в YouTube.

Според италианския министър-председател ЕС трябва да продължи да следва "политика на участие“ по отношение на Руската федерация. Драги подчерта, че руският президент Владимир Путин, чрез контакти с американския си колега Джо Байдън, "иска да остане в състояние на преговори, при което все още е възможно събитията да се развиват, без да водят до необратими последици“.

Ръководителят на италианското правителство отбеляза още, че "стратегическите приоритети на НАТО“ в момента не са свързани с Европа. "В момента има НАТО, организация, която е декларирала други стратегически приоритети, например свързани с Индо-Тихоокеанския регион. Това не означава, че НАТО отсъства от Европа“, каза премиерът.

По време на речта си в Сената (горната камара на парламента) на 15 декември Драги изрази надежда, че няма да има нужда да се налагат санкции срещу "Северен поток 2“, защото това може значително да повлияе на цените на енергийния пазар. Той отбеляза, че газопроводът трябва да остане инструмент за преговори между ЕС и Русия.

Превод и редакция: Тереза Герова